Gótikus út

Gótikus út titokzatos dombok mögött

A titokzatos dombok között egy különös táblát látunk „gótikus út” felirattal, akkor elgondolkodunk.

Azt hinnénk, hogy egy olyan község,mintMúcsony – Kazincbarcikától kőhajításnyira –, vagy mint az Edelényhez közeli Szalonna nemigen tartogathat számunkra meglepetést a vidék csendjén, a jó levegőn és a bocibőgésen túl.

Aztán, amikor erre járva – netán erre eltévedve – a titokzatos dombok között egy különös táblát látunk „gótikus út” felirattal, akkor elgondolkodunk azon: talán mégsem olyan hétköznapi településeken keresztül vezet az utunk. Idegenforgalmi szakemberektől később megtudjuk: több szlovákiai járásban, Lengyelországban és Magyarországon – utóbbin belül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – egyfajta közös kulturális tanösvényen mutatják be imigyen a gótikus falfestészet, építészet kin cseit, a Sajó–Rima Eurorégió egyik közös programjaként.

A gótikus út teljes hoszsza 276 kilométer, kilenc vá roson és huszonnégy községen vezet át. Az épített örökség különféle állomáshelyeit követve bejárhatjuk a szlovák érchegység hegyeitvölgyeit, az aggteleki-karszt és az ó-Bükk vadregényes tájait, miközben az út elvezet az egyházi és világi műemlékekhez, régi gótikus templomokhoz, és megmutatja a régi mesterek falfestmé nyeit, művészeti al kotásait. A gótikus út néhány állomása: Tiszolc (Tisovec), Rima breznó Kassa, (Rimavské Bre zovo), Kiéte (Kyjatice), Krasz kó (Kraskovo), Miskolc, Rimabánya (Rimavská Baňa), Orlajtörék (Ma lé Teriakovce), Rima szom Zsíp (Zip), Rudabánya, Sárospatak Tornaszentandrás, Szalonna, Rakacaszend, Szentsimon, Vizsoly.

Vizsoly

Vizsoly román kori eredetű gótikus temploma eltérő magasságú nyeregtetőkkel tagolt festői épületegyüttes, melynek zömök tornyát lőrések és gótikus ablakok tagolják, belsejét pedig értékes XIII–XV. századi freskók díszítik. E településhez kötődik a reformáció korának talán legjelentősebb szellemi és nyomdatechnikai teljesítménye, az első teljes nyomtatott magyar nyelvű Biblia, amely Károli Gáspár gönci prédikátor, Kassa-völgyi esperes irányításával készült.

Szalonna

A település a honfoglaló Őrsúr nemzetség egyik ágának szálláshelye volt, Szent Margit tiszteletére szentelt egyházát 1332-ben említik először. Az egyhajós középkori templom átalakított állapotban maradt ránk, fontos értékei a feltárt falfestménysorozatok. A legkorábbi falképek az első vakolatra alapozás nélkül felvitt felszentelési keresztek, majd később névadója, az asszíriai eredetű Antiochiai Szent Margit legendáját bemutató freskósorozat is felkerült ide. A szentély belső apszisán a tizenkét apostolt festették meg, de ezek sajnos elpusztultak. A falképeken az olasz trecento közvetett vagy közvetlen hatása érezhető.

Sárospatak

A sárospataki katolikustemplom nem tartozik az ismert gótikus építményeink közé. A hely fontossága révén, építészeti megoldási módjával, méreteivel azonban nagyon értékes helyet foglal el a középkori Magyarország késő gótikus templomai között.

 

Tornaszentandrás

Az országban páratlan érték az itteni ikerszentélyes templom, amely a XII. században épült, román stílusban, s a XIV. században kapott gótikus bővítést.

 

Miskolc

Az avasi gótikus református templom Miskolc belvárosának legrégebbi épülete. Harangtornyát 1557-ben emelték. SajóSzentpéter A XIV. századi, gótikus stílusú templomon reneszánsz és XVII–XVIII. századi barokk részletek is láthatók.

 

Rakacaszend

A falu Szűz Máriáról elnevezett első egyháza a XII. században épülhetett, majd a XIII. század során jelentős átalakításokon ment keresztül.

forrás: http://nol.hu/kultura/20110107-gotikus_ut_titokzatosdombokmogott-937641

 

Térképen jelölve a fent említett települések:

https://www.google.hu/maps/search

 

Hangony völgy templomai képek:

Szentsimon:

Hangony:

Kissikátor:

Domaháza: